مکالمه در هر رمان برای بازگوکردن حس و حال شخصیت کتاب و پیشبرد داستان نقش اساسی دارد. اغلب نویسندههای حرفهای سعی میکنند در قالب دیالوگ، سرنخهایی از داستان را به مخاطبان خود بشناسانند. برای خواننده هم جالب است که مکالمات بین شخصیتها را بخواند تا بتواند با آنها ارتباط برقرار کند.
برخی نویسندهها هم هستند که تمرکز اصلیشان بر روی دیالوگ است و شخصیتپردازی و داستان را بر طبق دیالوگها پیش میبرند. کتابهای بسیار خوب و ماندگاری با این سبک نوشته شدهاند که ما میخواهیم چند نمونه از آنها را برای شما معرفی کنیم.
رمانهایی مملو از دیالوگ
دیالوگ را نمیتوانیم بخش جدای از داستان بدانیم. بالاخره هر نویسنده برای تعریف داستان خود نیاز به دیالوگچینی دارد تا اجزای داستان کنار یکدیگر مرتب شوند. حتی آن مکالمههایی که فرد در ذهنش با خودش انجام میدهد نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
اگر فیلمهای تارانتینو مثل پالپ فیکشن یا روزی روزگاری در غرب را تماشا کرده باشید حتما دیدهاید که شخصیتها مدام در حال صحبتکردن با یکدیگر هستند. سبک نویسندگی تارانتینو اینطور است که داستان را از زبان شخصیتها بیان میکند. حالا چه کتابهای دیگری با این سبک داریم؟
۱. The Road
یک رمان آخرالزمانی که توسط نویسنده معروف کُرمک مککارتی نوشته شده است. این کتاب در سال ۲۰۰۶ در آمریکا منتشر شد و به فروش بالایی هم رسید. وقایع رمان تخیلی جاده در آینده دور و زمانی رخ میدهد که زمین نابود شده و مردم مجبورند برای بقا بجنگند. داستان اصلی کتاب حول دو شخصیت پدر و پسر میگردد که مدام با یکدیگر صحبت میکنند.
پدر برای بقای خود و پسرش تصمیم گرفته که جادهای را پیش بگیرد و به دریا برسد تا شاید راهی برای فرار از شرایط بد پیدا کند. آنها در این مسیر با مشکلات زیادی از جمله گرسنگی، سرقت و قتل مواجه میشوند و یکدیگر را آخرین پناه خود در دنیا میبینند.
در بین دیالوگها، پسر همواره حرفهای منطقی به پدرش میزند و واقعیت را میگوید در حالی که پدر سعی میکند برای دلخوشی پسرش (و البته خودش) حقیقت را نگوید و فقط به جادهای که در پیش دارند فکر کند. اگر عاشق دیالوگ هستید، با مطالعه رمان The Road حسابی سرگرم خواهید شد.
۲. And Quiet Flows the Don
میخواهیم یک کتاب قدیمی ولی پرمحتوا را معرفی کنیم. کتاب دُن آرام به نویسندگی میخائیل شولوخوف روسی از آن دست رمانهایی است که شخصیتپردازی در آن کاملا با رد و بدل شدن مکالمات صورت میگیرد. نویسنده در این رمان تمام سعی خود را کرده تا مخاطب از روحیات شخصیتهای کتاب مطلع باشند.
داستان رمان چهارجلدی دن آرام در مورد مردی به اسم دن کوژاک است که در طی جنگ کریمه زنی را از دولت عثمانی به همسری درمیآورد. این زن به هیچوجه توسط مردم روسیه پذیرفته نشد و دولتهای همسایه کوژاک حتی به او جادوگری انگ جادوگری زدند. کوژاک نیز برای نجات جان زنش مجبور میشود که با آنها بجنگد. مکالماتی که بین رهبران جنگی بیان میشود از نقاط عطف داستان به حساب میآید.
رمان دن آرام که بر روی جنگ و اثر آن بر روی زندگی مردم تمرکز دارد از برجستهترین آثار ادبی کشور روسیه در قرن بیستم است که توانسته در سال ۱۹۶۵ جایزه نوبل ادبیات را نیز دریافت کند.
۳. Paper Town
رمان شهر کاغذی خوراک نوجوانان و آنهایی است که از داستانهای عشقی دوران جوانی لذت میبرند. داستان این رمان در مورد پسر نوجوانی به اسم کوئینتین است که وقت خود را با دو دوست منزوی و عجیبوغریب خود میگذراند و البته به مارگو روث، دختر همسایهشان نیز علاقهمند است.
در رمان Paper Town دیالوگهای جالبی بین کوئینتین و دوستانش گفته میشود که داستان را زیبا میکنند. مارگو هم از کوئینتین میخواهد که برای گرفتن حال دوستانی که به او خیانت کرده بودند، کمکش کند. کوئینتین بسیار خوشحال میشود و علاقه شدیدی به مارگو پیدا میکند اما وقتی به سراغ عشقش میرود تا نقشه بکشند، خبری از او نیست!
رمان شهر کاغذی که در سال ۲۰۰۶ منتشر شد بهشدت در بین جوانان محبوب بود؛ بهحدی که از روی آن یک فیلم سینمایی هم ساخته شد.
۴. یک عاشقانه آرام
حالا که داریم در مورد رمانهای عاشقانه حرف میزنیم بد نیست یک مورد رمان ایرانی عالی را هم در لیستمان بیاوریم. یک عاشقانه آرام از آن رمانهای معروف ایرانی به نویسندگی نادر ابراهیمی است که برای آنهایی که از ژانر رومنس خوششان میآید یک جواهر بیبدیل است.
ابراهیمی در این کتاب صحبتهای مردی عاشق در خطاب به همسرش را با زبانی عاشقانه و لطیف بیان میکند. این مرد که بهتازگی ازدواج کرده، ذهنی بسیار زیبا دارد و نگاهش به زندگی برای مخاطب دلنشین است. نامههایی که این دو زن و شوهر برای یکدیگر مینویسند بخش مهم و اثرگذاری از رمان یک عاشقانه آرام را تشکیل میدهد.
۵. The Importance of Being Earnest
این رمان که در واقع یک نمایشنامه طنز است توسط نویسنده بریتانیایی Oscar Wilde نوشته شده است. وایلد در رمان اهمیت ارنست بودن زندگی اشرافزادههای انگلیسی در قرن نوزدهم میلادی را حسابی زیر سوال میبرد و رفتار و منش آنها را با زبانی تند نقد میکند.
داستان از این قرار است که دو مردم به اسم Jack Worthing و Algernon Moncrieff هویت مردی خیالی به اسم ارنست را جلع میکنند و با دیالوگهایی که با یکدیگر میگویند موقعیتهای طنز جالبی را بهوجود میآورند. پیام اصلی رمان اهمیت ارنست بودن این است که چهطور درسهای زندگی را جدی بگیریم و با خلوص تمام، آنها را به یاد بسپاریم.
زیبایی رمانهای دیالوگ محور
از گذشتههای دور تا به امروز نویسندگانی بسیاری زندگی میکردند که رمانهایی سراسر دیالوگ نوشتهاند. شاید معروفترین آنها ویلیام شیکسپیر باشد که با رمانهای هملت، مکبث و… دنیای ادبیات را متحول کرد. یا مثلا فئودور داستایوفسکی با رمان برادران کارامازوف که واقعا توانست در این زمینه نامی برای خود دست و پا کند.
بیان دیالوگ از زبان شخصیتهای کتاب به زیبایی و حرکت داستان کمک میکند. به قول استیون کینگ: «یک دیالوگ خوب دیالوگی است که با صداقت بیان شود. دیالوگ باید حقیقی باشد تا مخاطب بتواند به صدای شخصیتها گوش بدهد».