پرش به محتوا

بازی‌هایی که آی‌کیوی شما را بالا می‌برند

بازی‌هایی که آی‌کیوی شما را بالا می‌برند

بازی‌کردن فقط جنبه سرگرمی و وقت‌گذرانی ندارد؛ ما با بازی‌هایی که انجام می‌دهیم شناخت خود را از دنیای اطراف‌مان بالاتر می‌بریم و احساسات‌مان را متعادل می‌کنیم. برخی بازی‌ها حتی به‌قدری مغزمان را درگیر خود می‌کند که سبب تقویت هوش‌مان نیز می‌شوند.

البته بر طبق نتایج تحقیقات به‌دست آمده، اغلب بازی‌ها به‌طریقی بر روی افزایش عملکرد مغز انسان اثرگذارند؛ ولی یک‌سری بازی‌ها به‌شکل قابل توجهی عضلات مغز را به حرکت در می‌آورند. بازی‌هایی وجود دارند که هم سطح تمرکزمان را بالا می‌برند، هم حافظه‌مان را تقویت می‌کنند و در کل باعث می‌شوند که مهارت‌های استدلال و قدرت تفکرمان افزایش بیابد.

اگر کنجکاوید و دل‌تان می‌خواهد در کنار سرگرم‌شدن با بازی‌های خود، مغزتان را هم قوی‌تر کنید در این مقاله چند نمونه از بهترین بازی‌ ها برای افزایش هوش و آکیو را به شما معرفی می‌کنیم.

بازی‌هایی که بیش‌ترین اثرگذاری را در بهبود عملکرد مغز ایجاد می‌کنند

نشستن بر پای بازی و منعطف‌کردن تمام حواس به انجام آن، گاهی باعث ناراحتی اطرافیان‌مان می‌شود؛ اما اگر بازی‌ای که انجام می‌ٔهیم برای ذهن و روح‌مان مفید باشد، اثرات منفی این دلخوری را می‌پوشاند.

ما لیست کوتاهی از این قبیل بازی‌ها را برای‌تان تهیه کرده‌ایم تا اگر یک روزی از شما پرسیدند «چرا این‌قدر بازی می‌کنی؟» و خواستند که به شما غر بزنند و بگویند دست از بازی بردارید، این لیست را به آن‌ها نشان دهید و در جواب بگویید که کارتان تا چه اندازه درست است.

۱. سودوکو

احتمالا پیش از این نیز قدرت جادویی این بازی در افزایش هوش را خودتان حدس زده باشید. بازی سودوکو به‌قدری معروف و محبوب است که تقریبا تمام آدم‌ها آن را می‌شناسند. این بازی قوانین پیچیده‌ای ندارد؛ ولی در عین حال، مستلزم تمرکز بالا است.

مغز اشخاص در حین بازی سودوکو مدام درگیر پردازش اطلاعات مختلف است. ما باید از چند بخش مختلف مغزمان استفاده کنیم تا بتوانیم در این بازی برنده باشیم. خلاصه اگر به مغزتان اهمیت می‌دهید و دل‌تان می‌خواهد حافظه قوی‌تری داشته باشید، بیش‌تر برای سودوکو وقت بگذارید.

۲. جدول کلمات متقاطع

کلا بازی‌هایی که به کلمات ربط داشته باشند خوراک تقویت هوش هستند. حل‌کردن جدول فقط نیاز به اطلاعات عمومی بالا ندارد؛ بلکه اکثر افراد با صرف کمی وقت و فشارآوردن به مغزشان می‌توانند از پس حل جدول برآیند.

کلنجاررفتن با جدول کلمات متقاطع درست مثل حل‌کردن پازل می‌ماند؛ چون شما تکه‌های مختلف را جدول کنار هم می‌گذارید تا بتوانید آن را حل کنید. بازی‌هایی شبیه به جدول مثل بازی فندق یا کوییز آف کینگز که ایرانی هم هستند، به تقویت حافظه و افزایش سطح آیکیو کمک شایانی می‌کند.

۳. لوموسیتی

لوموسیتی یا به انگلیسی Lumosity یک بازی تکی نیست؛ بلکه در واقع یک پلتفرم با یک مجموعه وسیع از بازی‌های هوشی است که واقعا به‌صورت تخصصی در زمینه افزایش ضریب هوشی و تقویت سطح هوشیاری کاربرانش فعالیت می‌کند.

زیاد در مورد این پلتفرم توضیح نمی‌دهیم. خودتان با ورود به سایت Lumosity یا نصب اپلیکیشن آن بر روی گوشی‌تان می‌توانید از بازی‌هایی که جذابیت بصری هم دارند، لذت ببرید و تا توان دارید از مغزتان کار بکشید. عضلات مغزتان گاهی به چنین بازی‌های احتیاج دارند.

۴. پیک

خب یک بازی اپلیکیشنی دیگر هم معرفی کنیم که واقعا محشر است. اپلیکیشن پیک واقعا رقابت سرسختی با Lumosity دارد و در نوع خودش از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است. بازی‌هایی که در این پلتفرم هستند بر روی سطح تمرکز، حافظه، توانایی حل مشکل، افزایش سرعت واکنش ذهن و دیگر توان‌مندی‌های ذهنی افراد تکیه می‌کنند.

تازه این بازی به‌شکلی طراحی شده است که آدم‌های اهل رقابت را تحریک به مقایسه نتایج خود با دیگران می‌کند تا آن‌ها ببینند سطح‌شان با دیگر پلیرها چه تفاوتی دارد. همین امر محرکی است برای آن‌که با دقت و تمرکز بیش‌تری بازی‌های پیک را انجام بدهند.

۵. شطرنج

شطرنج به‌قدری بر روی عضلات مغز اثرگذار است که حتی رقابت‌های آن را در ضمره رقابت‌های ورزشی قرار داده‌اند. در این بازی چون یک حریف باهوش پیش روی خود داریم باید حسابی حواس‌مان به حرکات‌مان باشد. گاهی یک حرکت اشتباه باعث می‌شود که به‌کل استراتژی‌مان به‌هم بریزد و بازی را ببازیم.

یکی از اصلی‌ترین چالش‌های شطرنج این است که باید قادر باشیم حرکات بعدی حریف خود را پیش‌بینی کنیم. این امر نیاز به تمرکز بالا و قدرت تحلیل و استدلال دارد. مغز انسان هم با این موارد است که تقویت می‌شود.

بازی‌های ویدئویی و افزایش آیکیو

بازی‌های ویدئویی سنگین که حسابی وقت‌گیر و پرهزینه هستند نیز به تقویت عملکرد مغز کمک می‌کنند. پژوهشگران با تحقیق بر روی گیمرها به این نتیجه رسیدند که مغز این دسته از افراد نسبت به آن‌هایی که اهل بازی نیستند سرعت واکنش بیش‌تری دارد و در حل مسائل روزمره بهتر عمل می‌کند.

بازی‌های استراتژی و بازی‌های رل‌پلی RPG بیش‌ترین اثرگذاری را در قدرت‌مند ساختن عضلات مغز ایجاد می‌کنند. دلیلش این است که پلیر مجبور است الگوهای مختلف را در بازی تشخیص دهد، برای آینده نقشه بچیند، از پس مشکلاتی که پیش رویش قرا می‌گیرند برآید و در آخر نگذراد که شکست بخورد. در ادامه، چند مورد از این بازی‌ها را معرفی می‌کنیم.

۱. Crusader Kings III

در این بازی که در ایران به جنگ‌های صلیبی معروف است پلیر وظیفه دارد که حواسش هم‌زمان به چندجا باشد. اول از همه باید خوراک مردمش را تهیه کند؛ از سوی دیگر باید نیروهایش را پرورش بدهد، ابزار جنگی بسازد، به اوضاع قلعه‌اش را برسد و حتی برای افزایش روحیه مردمش کارهای فرهنگی-تفریحی انجام بدهد.

تمرکز به تمام این موارد در بازی Crusader Kings III وقتی چالشی‌تر می‌شود که ارتش نیروهای دشمن را در پشت دیوارهای قلعه خود ببینید! در این شرایط باید بهترین استراتژی را به‌کار ببرید و سرعت‌ عمل بالایی داشته باشید که همگی به بهبود عملکرد مغزتان کمک می‌کند.

۲. Humankind

بازی Humankind هم یک بازی استراتژی دیگر است که البته از لحاظ ساختار با بازی جنگ‌های صلیبی تفاوت‌هایی دارد. برای مثال در این بازی در کنار توجه به منابع، باید به‌فکر ارتقای سطح تکنولوژی و دیگر مسائلی که بر روی زندگی مردم اثر می‌گذارند نیز باشیم.

استفاده از قدرت تصمیم‌گیری برای اجرای نقشه‌های استراتژی و توجه به منابع و مواد اولیه در بازی هیومنکایند، کاری می‌کند که تمرکزمان بالاتر برود و مغزمان به حرکت دربیاید و چه چیزی بهتر از پرورش مغز در هنگام بازی است؟

۳. Starcraft

اگر بخواهیم یک بازی استراتژی خاص دیگر را معرفی کنیم گزینه‌ای بهتر از استارکرافت پیدا نمی‌کنیم. در این بازی علمی-تخیلی، استراتژی ما این است که مردم خود را از شر حمله‌ موجودات فضایی در امان نگاه داریم.

برای مقابله هر نژاد از موجودات فضایی در بازی Starcraft می‌بایست قواعد خاص خودشان را پیش ببریم و از تاکتیک‌های مختلف برای پیروزی استفاده کنیم. بر طبق تحقیقات به‌دست آمده، این‌گونه بازی‌ها باعث می‌شود که انعطاف‌پذیری مغز بالاتر برود؛ چون مغز مدام در تلاش است تا با شرایط مختلف وفق پیدا کند.

۴. Cyberpunk 2077

سایبرپانک ۲۰۷۷ یک بازی رل‌پلی شلوغ و سنگین است. در بازی‌های رل‌پلی، پلیر مجبور است در فضایی بزرگ و پرطلاطم، تصمیمات پرتعداد بگیرد تا هم بتواند زنده بماند هم ماموریت‌های خود را با موفقیت پشت سر بگذارد. در بازی Cyberpunk 2077 نیز با ترکیبی از المان‌های اکشن، ماجراجویانه و تصمیم‌گیری مواجه هستیم که تجربه بسیار سنگین و پیچیده‌ای را برای مغزمان به همراه می‌آورد.

پلیر در بازی سایبرپانک ۲۰۷۷ باید تفکر انتقادی داشته باشد تا بتواند تصمیمات اخلاقی و درست بگیرد؛ چون در غیر این صورت، داستان بازی آن‌طور که باید پیش نمی‌رود. این کش‌مکش‌های مغز جهت عبور از مراحل سخت و پیچیده، برای افزایش ضریب هوشی کاملا مناسب است.

۵. Diablo

بازی دیابلو در بین بازی‌دوستان بسیار مشهور بود؛ ولی ایلان ماسک به معروفیت این بازی افزود. در این بازی ما باید شخصیت‌هایی از کلاس‌های مختلف را انتخاب کنیم. مثلا از بین ساحره‌های پزشک، بربرها، جادوگران شوالیه‌ها و… یکی را انتخاب کنیم و به جنگ با Lord of Terror برویم.

بازی Diablo شامل مواردی از جمله: کاوش، خرید و فروش، تبادل اسلحه و لباس، استفاده از جادو و مبارزه با شیاطین و اهرمین‌ها می‌شود. مغز برای پردازش این‌همه المان، مجبور است کلی زور بزند و این همان چیزی که هوش را بالا می‌برد.

بازی‌کردن مساوی است با افزایش ضریب هوشی

همان‌طور که در مقدمه گفتیم، همه ما با بازی‌کردن می‌توانیم مهارت‌های فکری و جسمانی خود را بالا ببریم. ریشه این قضیه به دوران کودکی‌مان بازمی‌گردد. آدم‌ها در بچگی مدام به‌دنبال بازی هستند و از هر شرایطی، بازی می‌سازند. این نشان می‌دهد که انسان ذاتا عاشق بازی‌کردن است و برای شناخت دنیای اطراف خود به بازی پناه می‌برد.

پس به سراغ بازی بروید و در کنار سرگرمی، شناخت خود را از اطراف‌تان بالا ببرید و نورون‌های مغزتان را صیقل بدهد. مهم نیست که چه بازی‌ای انجام می‌دهید؛ مهم این است که برای پیروزی در آن‌ها، از قدرت مغزتان بهره ببرید.

دیدگاهتان را بنویسید